Příčiny pálení žáhy

Zcela běžný je výskyt této poruchy u těhotných žen, a to obzvláště v posledním trimestru, kdy rostoucí bříško může způsobovat problémy se zažíváním celkově. U ostatních lidí souvisí výskyt pálení žáhy ponejvíce se špatným stravováním, nedostatkem pohybu a celkově nevyváženým životním stylem.

Hlavními příčinami vzniku pyrózy bez ohledu na to, zda se jedná o potíže krátkodobé, či dlouhodobé, jsou:

  • nepravidelné stravování a nárazová konzumace velkých porcí jídla
  • velké porce k večeři, kdy se již zpomaluje metabolismus
  • příliš mnoho jídel tučných, smažených, fritovaných nebo kořeněných
  • přehnaně horké či studené pokrmy
  • konzumace obtížně stravitelných potravin (luštěniny, cibule, zelí aj.)
  • alkohol, silná káva, kyselé nápoje (například víno)
  • kouření tabáku
  • nadváha – větší tlak na žaludek způsobuje větší tlak na jícnový svěrač (obdobně u těhotných žen)
  • dlouhodobý stres
  • vedlejší účinek některých léků

Protože většina příčin vzniku pálení žáhy souvisí se špatnou životosprávou, vyskytují se tyto problémy nejčastěji při náročných oslavách a večírcích, na kterých je konzumováno poměrně velké množství nezdravého jídla v krátkém čase, navíc v kombinaci s alkoholem. V takovýchto případech existuje množství zaručených rad a postupů, které mají danému člověku rychle ulevit od příznaků. Ovšem lepší je snažit se vzniku pálení žáhy vyhnout.

Prevence vzniku pyrózy

Předejít pálení žáhy je vlastně velice snadné. Důležité je maximálně eliminovat nadměrnou konzumaci rizikových potravin, čokolády, kávy a alkoholu a přidat do stravy více zeleniny, ovoce (ne citrusové plody!) i vlákniny. Nezbytné je také jíst pravidelně přiměřené porce a pít dostatek pramenité vody (perlivé nápoje mohou totiž také podpořit obtíže při zažívání). Ostré koření pak může být nahrazeno čerstvými bylinkami.

Po jídle je dobré chvíli odpočívat, aby byl čas v klidu trávit, a v průběhu dne je nutné se přiměřeně hýbat, protože zdravý pohyb přispívá ke správné funkci zažívacího systému. V případě, že se z důvodu nedodržení těchto zásad, případně i přes ně, dostaví nepříjemné příznaky refluxu, je vhodné nasadit kromě více či méně osvědčených postupů našich babiček také léky proti pálení žáhy.

Léky na pálení žáhy

Velmi účinnou pomoc při pálení žáhy představují většinou volně dostupné léky, které výrazně snižují kyselost šťáv v žaludku a tím eliminují pravděpodobnost výskytu nepříjemných příznaků této poruchy. Užívání léků je vhodné zvláště v případě dlouhodobých problémů s pyrózou a v situacích, kdy prevence ani jiné doporučené postupy neměly žádaný účinek.

V současné době existují především tři základní skupiny těchto léků:

  1. antacida (například Rennie, Anacid, Gaviscon, Maalox) – snižují kyselost obsahu žaludku
  2. H2 blokátory (Cimetidin, Ranisan, Famosan) – snižují produkci žaludečních kyselin až na dvanáct hodin; nelze je užívat dlouhodobě!
  3. inhibitory protonové pumpy (Loseprazol, Helicid, Pantoloc, Omeprazol) – zabraňují vzniku enzymu, který tvoří v žaludku kyselinu chlorovodíkovou, čímž dlouhodobě zamezují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin
  4. prokinetika (Motilium) – podporují správnou funkci peristaltiky (trávicích pohybů), čímž omezují vznik refluxu

V každém případě je ovšem nutné poradit se vždy před užíváním těchto léků s lékařem, protože některé přípravky nejsou vhodné pro osoby s poškozením ledvin či minerální nerovnováhou a většina může při dlouhodobém užívání napáchat více škody než užitku. Konkrétně nadměrné užívání antacid může vést například k roztažení žaludku a inhibitory protonové pumpy mohou omezit schopnost vstřebávat jiné léky.

 

Komentáře, diskuze

Renata
6.3.2014 22:58
Když vidím ty příčiny, tak se nedivím, že jsem to nikdy nezažila. Zdravé stravování je prevencí proti spoustě nepříjemností.
Odpovědět

Přidat komentář